politikus is lehettem volna

4/5 vs. 2/3

2020. március 24. - politikusislehettemvolna

Koronavírus, vészhelyzet, kormányzás.

Abba nem is mennék bele, hogy valóban szükséges-e a vészhelyzet? Nem lehetne minden szükséges lépést megtenni a normál-ügymenet szerint? Nem ez a lényeg, hanem az, hogy a közvélemény elfogadja, sőt el is várja hogy vészhelyzetet hirdessenek a kormányok. Tehát megtehetik, miért ne tennék. Veszteni nem veszthetnek ezzel, csak nyerhetnek.

A részletek

Ha Orbán 4/5-el szerette volna elfogadni ezt a törvény, azzal tette volna meg. Egy apró engedményt kellett volna tennie, ami teljesen normális és logikus egy demokráciában. Egy nyamvadt határidő. Bármely okos politikus, aki azt a képet szeretné festeni magáról hogy partner, hogy hisz a konszenzusban, a széles társadalmi összefogásban, a pártokon átívelő egyetértésben, ezt tette volna. De az ő stratégiája teljesen más. Ő nem ilyen vezető képét szeretné kialakítani a népének a szemében. Nem alacsonyodik le ilyen "mélyre", hogy más pártokkal egyetértésben szavazzon a pártja. Nem fér bele neki, hiszen ő egy személyben a haza megmentője! Csak nem szavaz együtt az ellenzékkel! 

Akkor miért?

Azért, mert így folytatódhat a kormánypárti médiában a szokásos narratíva, hogy megint az ellenzék nehezíti őt az ország megmentésében. Megint azok a fránya demokrata pártok miatt csúszik egy hetet a végtelen veszélyhelyzet kihirdetése, tehát ők a hibásak! És van egy jó tippem, hogy ismét Soros lesz a hibás, aki - ha már nem is ő indított útjára a vírust - a bérenc pártjain keresztül igyekszik mindent megtenni azért, hogy minél nehezebb legyen Orbánnak megmenteni az országot. Ez a kommunikációs stratégia, a másik hibáztatása. Nem az összefogás, nem a konszenzus. Végül is működik már egy ideje ez az irány, miért ne működne ezután is? 

Van kiút?

Nagy kérdés lehet, hogy a megváltozott gazdasági helyzetben (sok-sok home office, munka nélkül maradtak) nem-e kezdenek el tömegek más médiumokat is fogyasztani? Kicsit a Fidesz szavazótábora nem-e bizonytalanodik el ha több, más hírt is fogyaszt? Ha igen, akkor ismét finomhangolásra lehet szükség, hasonlóan a zöld "pálforduláshoz".

A bejegyzés trackback címe:

https://politikusislehettemvolna.blog.hu/api/trackback/id/tr215551232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TSandor Toth 2020.03.25. 19:19:07

Egy törvényt úgy kell megalkotni, hogy az általában mindenkire és mindenre passzoljon. Tehát nem csak a koronavírusra kell törvényt alkotni, hanem egyéb elképzelhető más vészhelyzetre is. Tehát egy olyanra is amiről ma még fogalmunk sincs, mint ahogy a korona vírusról sem volt fogalmunk fél évvel ezelőtt. Tehát egy olyan törvényt kell meghozni ami holnap vagy 20 év múlva fogja a bármikori kormány munkáját segíteni. Az ellenzék ma azt követeli, hogy a ma kormánya (vagy ha úgy tetszik parlamenti többsége) határozza meg, hogy mennyi idő múlva fog kimúlni most speciel a korona vírus járvány vagy a jövőben keletkező vészhelyzet. De tételezzük fel, hogy a törvény tartalmaz egy időkorlátot ami legyen X nap. Az X. nap lejárta után parlamenti egyszerű többséggel kéne arról dönteni. hogy elmúlt a vészhelyzet vagy sem? Netán az ellenzék ott is 4/5-öt szeretne? És hogy tegyük fel a kérdést: elmúlt-e már a veszély vagy van- e veszély. És kérem itt a csapda mert egy kissebbség fogja egy ország sorsát eldönteni. A parlamenti demokrácia alapszabálya a többség szabálya. A kissebbség uralkodását hívják diktatúrának. Ezért elfogadhatatlan az idő korlát.